首頁首頁  歡迎頁*歡迎頁*  日曆日曆  常見問題常見問題  會員註冊會員註冊  登入登入  

和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲

向下 
發表人內容
greenie
管理員
管理員

文章數 : 235
注冊日期 : 2010-03-25

發表主題: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周六 3月 27, 2010 8:44 am

(如果係想貼video, 要貼土豆連結﹐遠揚看不到youtube = =)

2 videos I really love, by IL DIVO

Unbreak My Heart

Isabel
回頂端 向下
儒子醬
金牌粉絲
金牌粉絲

文章數 : 852
注冊日期 : 2010-03-24

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周六 3月 27, 2010 3:14 pm

忽然咁問.. 諗唔起有咩歌TIM... XP
呢兩首我覺得好動聽...
雖然冇睇"生命最後一個月的花嫁"果套電影,但係每次聽幫你記得都好感動...

潘裕文 - 捕夢人

潘裕文 - 幫你記得

仲有黃靖倫D歌我都好鐘意..
佢快歌定慢歌都好正... ^^
回頂端 向下
jimmyogata
新手上路
新手上路

文章數 : 6
注冊日期 : 2010-03-27

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周六 3月 27, 2010 9:51 pm

上面2位都各自放左2首上來介紹, 係米只可介紹2首架...
我聽d歌比較偏門少少&可能奇怪左少少...
放2首正常d的上來先XD..不過係日文歌來的...

winding road by 絢香×コブクロ

鋼の救世主 by Jam Project

仲有2首叫double action和climax jump的歌,未必係好聽的歌,
但我好佩服作曲,編曲,作詞等製作單位,可以將一個melody,左改d右改d,
各自變出差唔多十個唔同曲風的版本和音樂,
而唔係用同一條聲軌,求其換個音樂mix落去就算..
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周日 3月 28, 2010 6:15 am

jimmyogata,

唔系一定放兩首﹐不過最好係自己覺得好正好正或好特別既歌啦^^
你講個兩首我有興趣聽呀﹐貼出黎分享下丫!
回頂端 向下
Elyse
版主
版主

文章數 : 47
注冊日期 : 2010-03-26
年齡 : 24

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周日 3月 28, 2010 12:34 pm

我最近好鐘意E幾首丫
Avril Lavigne - alice
Jonas Brother - SOS
Jonas Brothers - When You Look Me In The Eyes
回頂端 向下
阿拔
版主
版主

文章數 : 21
注冊日期 : 2010-03-30

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周二 3月 30, 2010 4:54 am

考慮下唱Mr.嘅歌!!夠Update,個style又啱遠揚唱!!

搖擺~Mr
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周二 3月 30, 2010 7:34 am

Some more to share ^^

婚禮進行曲 胡彥斌

西界 林俊傑

離歌 信樂團
(遠揚以前唱過的^^ 好希望能在台上再聽到他唱呢^^ 肯定超好聽! 
澎湃威力﹐無人匹敵! 哈哈! 好想再聽遠揚把靚假音!!)

沒離開過 林志炫
(這首應該太難不適合遠揚﹐但我超喜歡這歌的^^)

蕭敬騰

土豆版

私人醒! 希望遠揚可以係歌友聚會跳! 哈哈哈!
回頂端 向下
jimmyogata
新手上路
新手上路

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周二 3月 30, 2010 10:12 pm

greenie 寫到:
Some more to share ^^

離歌 信樂團
(遠揚以前唱過的^^ 好希望能在台上再聽到他唱呢^^ 肯定超好聽! 
澎湃威力﹐無人匹敵! 哈哈! 好想再聽遠揚把靚假音!!)

呢首歌以前聽過工聯會ge師兄翻唱正到爆~
請問邊度可以聽到遠揚唱的版本?
好想聽下遠揚唱成點..
回頂端 向下
jimmyogata
新手上路
新手上路

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周三 3月 31, 2010 12:45 am

greenie 寫到:
jimmyogata,

唔系一定放兩首﹐不過最好係自己覺得好正好正或好特別既歌啦^^
你講個兩首我有興趣聽呀﹐貼出黎分享下丫!

這2首其實是一套日本特攝片的主題曲&插曲, 2首歌都是整體架構&chorus部分保留了, 再跟據角色改改改, 唱的基本上是演員+配音員, 所以唔好期望歌者的歌藝, 希望大家有心理準備, 唔好嚇親..

double action (原曲)
double action rod form (ballad version, 感覺上較似原曲)
double action ax form (演歌version, 我幾鐘意)
double action gun form (hip hop version, I like it very much)
double action coffee form (女仔唱,我聽完決定買返整個系列,結果買到就破產)
double action wing form (亞拉伯定印度風)
double action climax form (大合唱版)
double action gaoh form (暗黑風,雖然應該無咩人會覺得好聽)
double action piano form ver 1 (鋼琴版音樂都搞4個版本出來...)
double action piano form ver 2
double action piano form ver 3
double action piano form ver 4
回頂端 向下
jimmyogata
新手上路
新手上路

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周三 3月 31, 2010 1:00 am

個人覺得climax jump無double action玩得咁好,不過佢可以咁玩法我真係買CD買得心甘情願)

climax jump (原曲,by 歌手AAA)
climax jump the final (by 歌手AAA)
climax jump sword form
climax jump rod form
climax jump ax form
climax jump gun form
climax jump den-liner form (合唱版)
climax jump- party form (慢版)
climax jump soul blues edit (音樂又搞一大堆出來,我最鐘意呢個版本)
climax jump sweet ballad edit
climax jump hip hop version
climax jump power rock edit
climax jump piano form (呢個版本我都鐘意)
climax jump dark hip hop version
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周三 3月 31, 2010 1:19 am

jimmy 寫到:
引言回復 :

呢首歌以前聽過工聯會ge師兄翻唱正到爆~
請問邊度可以聽到遠揚唱的版本?
好想聽下遠揚唱成點..

http://v.youku.com/v_show/id_XMzgxNjYxMg==.html

遠揚以前唱既串燒歌﹐其中一首﹐只係短短幾句﹐但我覺得唱得幾好^^

greenie 在 周三 3月 31, 2010 1:21 am 作了第 1 次修改
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周三 3月 31, 2010 1:20 am

jimmyogata 寫到:
個人覺得climax jump無double action玩得咁好,不過佢可以咁玩法我真係買CD買得心甘情願)

climax jump (原曲,by 歌手AAA)
climax jump the final (by 歌手AAA)
climax jump sword form
climax jump rod form
climax jump ax form
climax jump gun form
climax jump den-liner form (合唱版)
climax jump- party form (慢版)
climax jump soul blues edit (音樂又搞一大堆出來,我最鐘意呢個版本)
climax jump sweet ballad edit
climax jump hip hop version
climax jump power rock edit
climax jump piano form (呢個版本我都鐘意)
climax jump dark hip hop version

haha...so many
i will find time to listen ^^
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周五 4月 02, 2010 1:13 pm

遠揚唱《離歌》
正到暈!!!

http://home.sogua.com/andypyy123/music/play.aspx?id=21207493

勁希望係比賽到唱! 唔好徙左個靚假音!!!
回頂端 向下
greenie
管理員
管理員

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周六 五月 08, 2010 4:23 pm

好耐無貼過歌! 今次介紹比大家我好鐘意既既隻rock歌! 
B'z係我最鐘意既日本band霸! 主音把聲勁靚! Glay都好正! 夠rock! d曲又寫得
正!
d guitarist 真係型到爆!
美國既band霸就當然係Bon Jovi同Linkin Park!
呵! 希望唔會嚇親晴海^^

B'z
https://www.youtube.com/watch?v=hwarvHNk7_4
https://www.youtube.com/watch?v=5zigY7nExws

Glay - i am xxx
https://www.youtube.com/watch?v=ynR-YxTarPk

Bon Jovi - It's my life
https://www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE&a=JU7r68v_z-c

Linkin Park - "New Divide"
https://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0

搵搵下仲搵到離歌既韓文版@@ 原來係改編! 勁好聽!
http://www.tudou.com/programs/view/rB7jvQ9DepQ/
回頂端 向下
FREEDOM
新手上路
新手上路

文章數 : 13
注冊日期 : 2010-05-08

發表主題: 回復: 和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲   周六 五月 08, 2010 10:46 pm

新手路過~看到有這麼多好歌~怎能不收呢?
版主喜歡步姐嗎?我這邊有她的所有歌喔
不過我不懂怎麼放~教教我吧
回頂端 向下

和遠揚&大家分享你喜歡的音樂和歌曲
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
彭遠揚國際後援會 :: ◆◇◆ 粉絲交流區 ◆◇◆ :: 粉絲吹水區-
前往:  
外部連結
聯盟論壇羅力威國際歌迷會 亢帥克國際歌迷會 梓醉歌迷會 陳蕾(豹哥)國際後援會 古卓文國際歌迷會 German International Fans Club 李昊嘉國際歌迷會 黃文韜國際歌迷會HinsonWong international fans club 李志豪國際歌迷會 SimonLi International Fans Club 戴畹旂國際歌迷會 小花''游''花園 Filipe ★林威良Will 曾昱嘉後援會 胡柏琳歌迷會論壇 于天龍國際歌迷會 林元彪國際歌迷會 施連奴官方國際歌迷會 鄭苑瑛國際歌迷會 陳美恩國際歌迷會 陳燕娜國際歌迷會趙敬一國際歌迷會 陳曙暉歌迷會 鄭昆洪國際歌迷會 陳啟榮國際歌迷會 ★艾帥成迷國際後援會★ 仲雨馳歌迷會論壇 楊麗珊國際歌迷會 鍾舒祺國際後援會論壇 馮士庫國際歌迷會
免费论坛 | © phpBB | 免費論壇互助中心 | 聯絡 | 違法舉報 | 申請您的博客